Jeugdboekenmaand bibliotheek

Jenka Watteny

05/03/2022
Cultuur

Maart is jeugdboekenmaand, met als thema dit jaar 'helden en schurken'. Doel is het plezier van lezen en voorlezen aanwakkeren met een uniek project. Daarnaast loopt een grootschalig bibliotheekonderzoek. 

Leesmeter

Aan de gevel van het bibliotheekgebouw werd, in samenwerking met de bibliotheekraad, een reuzeleesmeter bevestigd en mooi aangekleed door plaatselijke kunstenaar Simon Bruneel. De kinderen en jongeren van Lichtervelde worden uitgedaagd om jeugdboeken uit te lenen en te lezen om deze leesmeter op te vullen. Wie zijn gelezen boek terugbrengt, mag een balletje versieren en in de leesmeter gooien. De vooruitgang is aan de gevel te bewonderen. De bibliotheek streeft naar een volle leesmeter. 

Leeslint

Daarnaast is er een leeslint, waar alle jonge lezers de kans krijgen om vrienden (en vijanden) te leren kennen aan de hand van hun gelezen boeken. Er zal de mogelijkheid zijn een eigen wapenschild voor de familie te ontwerpen om hen zo tegen de schurken uit de boeken te beschermen. Ten slotte pakt de bibliotheek uit met een grote jongerenquiz waar iedere leeftijdscategorie al spelenderwijs kan leren hoe boeken nu eigenlijk in elkaar zitten. 

Het belangrijkste: ook in deze jeugdboekenmaand vallen er prijzen te winnen. Wie deelneemt aan de activiteiten in de bib en vaak boeken terugbrengt is automatisch in de running voor de eindtrekking. De grote winnaar van de jeugdboekenmaand mag vijf boeken komen uitkiezen uit het uitgebreide gamma. Daarnaast wordt een tweede en derde prijs getrokken. 

Drie jeugdauteurs komen langs in de bib: Laura Janssens, Suzy Castermans en Steven De Rie. 

Bibliotheekonderzoek

Vanaf 1 maart tot eind mei loopt een grootschalig bibliotheekonderzoek in Vlaanderen waar meer dan 150 bibliotheken aan deelnemen. In Lichtervelde is dit niet oninteressant omdat het resultaat kan meegenomen worden in de voorbereidingen van de nieuwe bibliotheek gepland binnen enkele jaren. Zowel gebruikers als niet-gebruikers worden ondervraagd. De gemeente hoopt dat de enquĂȘte massaal wordt ingevuld. Om een duwtje in de rug te geven, zijn voor de deelnemers een aantal Bongo-bonnen van 250 euro voorzien. Het invullen van de vragenlijst neemt een kwartiertje in beslag. De link naar het onderzoek is https://www.cult22.eu/be/3899