Hulpdrempel verlagen

Patrick Demarest

28/12/2021
Actua

Chantal Vandenberghe uit de Europalaan in Lichtervelde zet zich al jaren in als vrijwilligster voor arme gezinnen in Roeselare. Dat wil ze nu ook doen in Lichtervelde.

Zo haalde ze voor de Sint in Roeselare een extra budget van 25 euro per kind bij elkaar voor de leefgroep ’t Hofke’, zodat er voor ieder kind een budget van 45 euro was om speelgoed aan te kopen. Ze organiseerde kerstfeestjes, haalde geld op voor speelgoed voor onder de kerstboom, kledij en zoveel meer. In november, de voorleesmaand, gaan deze vrijwilligers bij kinderen met leesachterstand één keer per week één uur voorlezen bij hen thuis. Waarbij ze de ouders inlichten over het gratis gebruik van de bibliotheek onder de leeftijd van twaalf jaar.


Omdat Chantal in Lichtervelde woont, wil ze dergelijke initiatieven ook in onze gemeente lanceren. "Via boeren of winkels kunnen we overschotten verzamelen die mensen in nood kunnen ophalen, ik denk dan aan rijst, brood, pasta. Of een namiddag soep met babbeltjes organiseren, waar we mensen in armoede uit hun sociaal isolement proberen te halen en ze samenbrengen met anderen. Deze mensen hebben geen netwerk, geen vrienden, want het ontbreekt hen aan budget om uit te gaan," zegt Chantal.

Ideeën heeft Chantal in overvloed, en het ontbreekt haar niet aan vrijwilligers die een handje willen toesteken. Het grootste probleem volgens haar is de mensen naar dergelijke initiatieven krijgen. "Het moeilijkste is de gezinnen die in armoede leven bereiken, er heerst nog steeds een taboe op. En door de wet op de privacy kan ik niet zomaar bij het OCMW aankloppen en namen en adressen opvragen. Er is een gezin in Lichtervelde dat ik al heb geholpen, die mensen zijn me heel dankbaar. Dat gaat niet altijd alleen om spullen of eten. Het zijn ook administratieve zaken, zoals hoe ze een studiebeurs kunnen aanvragen. Hen op weg helpen naar een jeugdbeweging als ‘Jakedoe’, een kinder- en jongerenbeweging waar geen uniform nodig is en geen lidgeld wordt gevraagd."


Wie Chantal wil helpen om in Lichtervelde dergelijke initiatieven op te zetten, kan contact opnemen met haar via haar facebookpagina, Chantal Vandenberghe.