Ga op schattenjacht voor Vaderdag in de nieuwe Oxfam Wereldwinkel

Patrick Demarest

09/06/2021
winkel

Oxfam Wereldwinkel is verhuisd naar Marktstraat 62 en zet dit weekend op 12 en 13 juni, de deuren wagenwijd open voor alle Lichterveldenaren.  En...die worden verwelkomd met een gratis verwenkoffie en een chocolaatje...

Het is even wennen maar het voormalig café is na weken zwoegen totaal onherkenbaar geworden en helemaal omgetoverd tot een inspirerende Wereldwinkel.

Iedereen uitgenodigd

Dat het Wereldwinkelteam onder leiding van Kris Vandenbussche, de voorbije dagen schitterend werk heeft geleverd, daar moet niemand aan twijfelen. Eerst zorgden handige Harry’s voor een verfrissende en moderne inrichting, vertrekkende vanuit het basisconcept van de Vlaamse Wereldwinkels. Daarna werden alle resterende producten van de oude naar de nieuwe locatie verhuisd, werden de nieuw aangevoerde producten uitgestald en trokken de medewerkers op pad met zo’n slordige 4.500 kleine uitnodigingen voorzien van een chocolaatje, die ze in alle brievenbussen van de accordeongemeenten dropten. Wie zichzelf graag verwend op een lekkere kop koffie met chocolaatje, moet komende zaterdag en zondag, telkens doorlopend tussen 10 en 17 uur, beslist een bezoekje brengen aan het terras van de nieuwe Wereldwinkel. “We hebben letterlijk heel de gemeente uitgenodigd”, zegt een enthousiaste Kris Vandenbussche van de nieuwe Lichterveldse Wereldwinkel. “Van bij het begin was de ambitie er om met deze locatie een stapje verder te gaan, zowel naar uitstraling als naar gebruiksmogelijkheden. Aan de bezoekers en het publiek om te oordelen of we in ons opzet geslaagd zijn.”

Maximale recuperatie

De binneninrichting van het leegstaande café is zonder meer onherkenbaar veranderd. “Rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van deze locatie hebben wij er een eigen invulling aan gegeven”, duidt Kris Vandenbussche. “Hiervoor konden wij beroep doen op Steven Tandt die we kennen als de ontwerper en uitvoerder van de accommodatie van het Vijverkafee. Aangezien hij vooral bezig was in de standenbouw, kon hij door de Corona-crisis zich focussen op ons project en zaten snel op dezelfde golflengte vooral dat het inrichten op een duurzame manier moest uitgevoerd worden.”

“In eerste instantie werden de meubels uit de vroegere winkel optimaal hergebruikt, na een grondige facelift. Maar ook het gebruikte materiaal is zoveel als mogelijk recup. De meubels zijn uit steigerhout vervaardigd en het hout van de muren en plafond is hergebruik uit de standenbouw”, vervolgt Kris. “Wij kozen voor duurzame en warme materialen, zowel wat LED- verlichting, infopanelen en andere zaken betreft. De mobiele rekken, alsook het koffiehoekje springen meteen in het oog. Het was een hele uitdaging om alles op tijd klaar te krijgen maar zijn trots op het resultaat.”

Verruimd assortiment

De initiatiefnemers wilden er een open en overzichtelijk winkel van maken, die bezoekers uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan, zowel naar de producten als naar het verhaal achter de producten.  En ze zijn in hun opzet geslaagd. “Daarom groeperen we ons verruimd aanbod in diverse productgroepen die mooi geafficheerd worden. Naast de informatie op de verpakking, werken wij met een actietafel die producten, acties en producenten in de kijker zet”, benadrukt Kris nog. “Aan de toonbank is er verder een infopunt voorzien, waar folders en brochures de nieuwsgierige bezoeker op weg helpen. We maken optimaal gebruik van de ruime winkel om de non-food (artisanaat, kledij, modeaccessoires, woon,..) op een aantrekkelijke manier te presenteren. Vanaf zaterdag passeert iedereen die op zoek gaat naar een eerlijk, duurzaam en origineel cadeau best eerst langs onze Wereldwinkel.”

“Deze locatie wil meer zijn dan een verkooppunt van faire producten. De ruimte leent er zich toe om er een knooppunt van te maken voor beleving, ontmoeting en uitwisseling”, besluit Kris Vandenbussche trots. “Voorlopig kan het binnen nog niet, maar bezoekers zullen dankzij het nieuwe koffiehoekje kunnen proeven van een heerlijk kopje koffie, een fairtrade gebakje, de nieuwste wereldwijn en/of verfrissend theedrankje. Om ook buiten de winkelmomenten activiteiten, degustaties of workshops te kunnen organiseren, koos de werkgroep bovendien bewust voor rekken op wieltjes.” 

Op vrijdag 11 juni wordt het lintje officieel doorgeknipt, waarna de deuren voor het grote publiek open gaan op zaterdag en zondag. Op zondag 12 juni wordt er bovendien een kleine attentie voorzien voor alle vaders.
(EVT)