Folklore 2022, waar Lichtervelde klinkt

Jenka Watteny

01/03/2022
Cultuur

Het folklore comité is er volledig klaar voor, met een groot feest want het is de vijfentwintigste editie. Dit kon niet gevierd worden in 2020, nu dus wel. Zij hebben er zin in en hopen Lichtervelde en omstreken ook. 


(Foto De filmbende) 

"We kozen voor een feestelijk thema 'Lichtervelde klinkt', vertelt Christa Levecque, "een mooie naam met inderdaad een dubbele bodem. Enerzijds klinken we met de glazen van onze feesteditie, anderzijds is er het algemeen thema muziek. We maken er een heus muziekfestival van, zoals gebruikelijk was begin de twintigste eeuw. De muziekgezelschappen komen in optocht van het station naar de markt en verzorgen daar elk op hun beurt een kort optreden. De markt wordt gevuld met volksspelen, oude ambachten en leuke attracties. Uiteraard is er weer een stunt voorzien, maar die verklappen we nog niet."

Oproep verenigingen

Het comité doet een oproep aan verenigingen om in folklore-kleren deel te nemen aan de optocht. Er moeten geen karren of andere voertuigen meer worden voorzien, de route is kort en alles gebeurt te voet. Groepen die willen deelnemen mogen zich opgeven via christa.levecque@skynet.be.

Geen miss en prins

"De miss- en prinsverkiezing op vrijdag werd afgeblazen. Het is moeilijk om aan kandidaten te geraken. De jeugd feest liever, en geef ze eens ongelijk. Ze feesten met recht en reden. Op 2 september wordt gestart met een tweetal optredens van populaire bands en daarna volgt een 'bal populaire', met een DJ want in de folklore-tijd was er nog geen sprake van een fuif. Uiteraard is het niet verboden om zich hierbij in folklore-kledij te hullen, maar het is niet verplicht. Hopelijk mag de schouw weer eens daveren op zijn grondvesten, alhoewel dit dan ook weer niet te letterlijk moet worden genomen." 

Wordt vervolgd.