Familiegroep dementie start in Lichtervelde

Jenka Watteny

26/06/2022
Actua

Dementie komt voor bij ongeveer 200 000 personen in België. Het kenmerkt zich door geheugenverlies, maar ook gedrags-, stemmings- en persoonlijkheidsveranderingen komen vaak voor. Niet alleen de persoon die lijdt aan de ziekte heeft ondersteuning nodig, maar evenzeer degene die hen bijstaan. En op dat vlak kan de 'Familiegroep dementie' een steun zijn. 

(Foto: Annick Van Iseghem en Els Denolf) 

Het woonzorgcentrum 't Hof en het dienstencentrum De Ploeg starten, in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen, een nieuwe familiegroep dementie op voor de regio Lichtervelde, om zo mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie met elkaar in contact te brengen. 

Gepaste ondersteuning

Ongeveer 70 % van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie of omgeving. In de regionale familiegroepen vinden lotgenoten steun bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen partners en familieleden als mantelzorgers van personen met dementie informatie vragen, samen activiteiten doen en vooral ervaringen delen. Soms wordt er een film vertoond of komt er een spreker langs. Maar meestal wordt er gepraat rond een gespreksthema. Lotgenotencontact geeft een sterk gevoel van verbondenheid. De deelnemers zijn zeer met elkaar begaan. Ook nadat de persoon met dementie is overleden blijven sommige mantelzorgers naar de bijeenkomst komen.

Dementie-vriendelijk Lichtervelde

Het infopunt dementie situeert zich in het Lokaal Dienstencentrum De Ploeg en het Woonzorgcentrum 't Hof. Dit is het aanspreekpunt voor personen met dementie, hun mantelzorgers en familieleden in de thuiszorg en het WZC die geconfronteerd worden met dementie. 

Doorheen het jaar wordt door middel van meerdere activiteiten het leven en omgaan met dementie in de kijker gebracht. De opstart van de familiegroep gaat door op 27 juni in het Lokaal Dienstencentrum De Ploeg met het thema 'begrijpen en begrepen worden'. Op 20 september gaat een belevingswandeling door en op 8 november komt het thema 'moeilijke beslissingen nemen' aan bod. 

In augustus start het contactkoor terug op in samenwerking met bewoners en hun mantelzorgers van het WZC. Er kan een dementie-koffer uitgeleend worden met boeken, getuigenissen, brochures over dementie. 

Op 28 november gaat een voordracht door in samenwerking met Samana, 'piekeren, we doen het allemaal'. Vragen zoals 'wat als?' en 'hoe moet het nu verder?' worden uitgewerkt. 

Meer informatie bij

- Voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst CD&V, Ann Gunst, 0471/57 58 34, ann.gunst@lichtervelde.be 

- Directeur WZC ’t Hof, Koen Ramboer, 051/54 12 82, koen.ramboer@ocmwlichtervelde.be 

- Sociale dienst WZC ’ t Hof Lichtervelde, Annick Van Iseghem, 051/70 84 78, annick.vaniseghem@ocmwlichtervelde.be 

- Ergotherapeut LDC De Ploeg, Eline Verhaege, 051/70 84 70, eline.verhaege@ocmwlichtervelde.be