Eerlijke handel via de Wereldwinkel

Patrick Demarest

08/10/2020
winkel

De Oxfam Wereldwinkel is in Lichtervelde verre van een onbekende. De winkel gelegen Markstraat 26, (aan de overkant van VBS ’t Vlot), zullen velen wel eens gepasseerd zijn of bezocht hebben. Maar de Wereldwinkel is meer dan enkel maar de locatie. “Het is een groep van vrijwilligers die nu reeds meer dan 40 jaar het idee van Eerlijke Handel in Lichtervelde uitdragen”, benadrukt voorzitter Kris Vandenbussche.

“Eerlijke handel vertrekt vanuit het standpunt dat iedereen in de handelsketen een leefbaar inkomen uit haar/zijn arbeid moet kunnen halen, te beginnen bij de producent, meestal kleine boeren in het Zuiden, maar ook van hier”, steken Kris en zijn team medewerkers van wal. “Dit niet enkel om te overleven, maar om een toekomst uit te bouwen voor hun gezin en hun gemeenschap. Op die manier streeft Oxfam Wereldwinkel naar een evenwichtiger verdeling van de wereldwijde rijkdom.”


Cartoon over chocolade Blikvanger

In de Week van de Fair Trade, die loopt van 7 oktober tot 17 oktober, zet OWW Lichtervelde de eerlijke chocolade extra in de kijker. “In die periode willen wij zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze producten, niet enkel de voedingsproducten die voor een aanzienlijk percentage biologisch zijn. Maar ook zaken zoals juwelen, decoratie, lifestyle- en zelfs schoonheidsproducten”, vervolgt Kris Vandenbussche enthousiast. Om die eerlijke chocolade in de verf te zetten , pakt de Oxfam Wereldwinkel uit met mooie promoties en hebben ze een beroep gedaan op de lokale cartoonist Sam Bruneel. Hij toverde op het winkelraam een prachtige cartoon over chocolade.


“Met een groep vrijwilligers organiseren wij tal van activiteiten buiten de Wereldwinkel”, duidt Kris Vandenbussche verder. “De Cadeaudagen, die dit jaar in het weekend van 12 en 13 december zullen doorgaan, zijn de meest gekende. Maar er is ook het jaarlijks Fair Trade etentje, het Moederdagontbijt, de samenwerking rond Fair Trade Gemeente met diverse Lichterveldse verenigingen en het gemeentebestuur; vorming in scholen, depotwerking voor grote en kleine organisaties, het terras openhouden tijdens Lichterveldse festiviteiten, enz.”

Instap online verkoopplatform

 “Om de Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde nog meer in de kijker te plaatsen, zijn we ingestapt in een online verkoopplatform met Buurtpunt B’korf. Daarnaast zijn we ook heel actief via sociale media. Op onze Facebookpagina delen wij heel wat weetjes, tips en promoties”, onderstreept Kris.

Om zo’n werking een heel jaar draaiende te houden kan OWW Lichtervelde een beroep doen op een 40-tal vrijwilligers. “Maar we ontvangen nieuwe krachten steeds met open armen. Er is altijd wel iets te ondernemen en vooral je komt terecht in een toffe bende die er altijd blijft voor gaan”, stelt Kris Vandenbussche nadrukkelijk. “In de 42 jaar dat wij actief zijn in Lichtervelde, hebben wij veel zien evolueren, ook op het vlak van eerlijke handel. We hebben een ruim draagvlak kunnen creëren binnen de gemeenschap en meer en meer worden Fair Trade producten ook buiten de wereldwinkel verkocht. Maar het is onze bedoeling om Fair Trade nog beter op de kaart zetten en hopen zo veel mensen te overtuigen om hun aankoopgedrag meer duurzaam te maken”, besluiten voorzitter Vandenbussche en zijn team medewerkers.