De Sint woont in Lichtervelde!

Patrick Demarest

17/12/2021
straat/wijk

Wat begon als een grap onder vrienden 30 jaar geleden, groeide al snel uit tot een jaarlijkse gewoonte. Wim Delameilleure, Koen Vandecaveye en Rudi Coussee verkleedden zich als Sint met zijn roetpieten en gingen bij vrienden langs, om een beetje de kameraden te pesten. Ze deden dit zo goed dat ze al snel gevraagd werden om langs te gaan bij de kinderen. 

Op een keer werden ze uitgenodigd bij een ziek kindje waar ze zo’n drie uur lang bleven. Een week na dit bezoek overleed het jongetje, wat hen heel erg emotioneel aangreep. Het deed hen denken hoe goed ze het zelf wel niet hebben. Sindsdien gaat de opbrengst van het Sint-bezoek naar een goed doel, dat iets met kinderen te maken heeft. De eerste jaren was dat Kiekafobee, nu doneren ze elk jaar aan een ander goed doel.

Ullrike Meersschaert, de echtgenote van Sint Wim, regelt alles wat eraan voorafgaat. "Ik hou bij wie de Sint uitnodigt, de volgorde van de bezoeken en de regeling over, van en voor het bezoek zelf. Dit jaar kreeg elk kind een klaaskoek, gesponsord door MSKA Roeselare," vertelt Ullrike, "we gaan langs bij gezinnen maar elk gezin geeft een bedrag naar keuze. Vier dagen hebben we rondgereden, goed voor ongeveer 25 gezinnen. Andere jaren hebben we enkele bedrijven waar we langsgaan maar door de corona kon dit niet doorgaan. De kleren van Sint en de pieten werden 29 jaar geleden gemaakt door Sandra Tommeleyn en ze gaan nog altijd mee."

De Sint denkt de laatste jaren dikwijls aan stoppen. "Maar elk jaar word ik opnieuw uitgenodigd, op het moment zelf krijg ik weer die flow en doe ik verder," geeft Wim mee.

Dat het team georganiseerd is, bewijzen de verhalen. De Sint kan in het donker goed paardengeluiden nadoen, want de kindjes vragen al eens waar zijn paard staat. Terwijl de Sint met zijn pieten al vele jaren met een camionette op baan is.

De mooie opbrengst van 720 euro gaat dit jaar naar Kiekafobee, een bedrag waar voorzitter Hans Hooyberg heel blij mee is. "Door corona kunnen er minder acties doorgaan. We zijn tevreden dat deze Lichterveldenaren een Lichterveldse vereniging steunt. Met dit geld kunnen we vier gezinnen één week vakantie geven aan zee. En misschien is dit niet de beste periode om aan zee te zitten, maar regen en wind kunnen ook mooie taferelen geven aan de kust. In gezinsverband op reis gaan, dat is heel belangrijk voor gezinnen waarin een kind aan kanker lijdt. Dankzij de Sint kunnen we kindjes blij maken!"