Biscuits Dupon is op zoek naar een vaste streekploeg

Patrick Demarest

20/09/2022
Bedrijf

Biscuits Dupon, wereldmarktleider in de productie van ijshorentjes en –wafeltjes en alle verpakking voor de ijsindustrie, blikt met gemengde gevoelens op de zomer terug. Het was een schitterende zomer wat goed is voor de verkoop maar die werd overschaduwd door de hoge energieprijzen en de zoektocht naar geschikt personeel. Daarom wil Biscuits Dupon zo snel mogelijk een vaste groep streekmedewerkers uitbouwen.

(Dick jr, Dick D'Hoore en Dean)


Een hete zomer…dan denken we hier aan een ijsje eten.

Dick D’Hoore: “Inderdaad. We kenden een hele goede opbouw naar het seizoen toe en een schitterende maand juli. Maar let wel, ijs is een delicaat product! Is het goed weer dan gaat de consumptie omhoog maar als het te warm is dan vermindert de verkoop. Zo was er in Spanje ondanks de topzomer minder verkoop. Wij werken onder heel speciale marktgegevens.
Zo is de verkoop van ijs in Finland in de winter fenomenaal. De consumptie van ijs is daardoor hoger in het noorden dan in het zuiden.”

Hoe blik je terug op de afgelopen maanden?

Dick: “De verhuis verliep moeilijk. We hadden in Ichtegem een kern van goede medewerkers maar die zijn niet allemaal mee verhuisd. In Torhout, Lichtervelde en Roeselare is blijkbaar meer werkgelegenheid dan de regio Ichtegem-Oostende. Wij hebben dat opgelost met heel veel interimkrachten. Normaal hadden we een vaste equipe die 75 % van het personeel uitmaakte en die vulden we dan aan met 25% tijdelijke arbeidskrachten. In Torhout werkten we dit jaar met 90% interimarbeid. Dus zijn we op zoek naar een vaste groep medewerkers in de regio Torhout die we allemaal een vast contract willen geven. Er is uiteraard heel veel flexibiliteit mogelijk maar in het topseizoen moet toch zes op de zeven dagen worden gewerkt.”

“Personeelstekort kan je voor een deel opvangen door automatisatie maar je hebt nog altijd personeel nodig voor de controle en kwaliteitsgarantie. De grootste automatisatie vond plaats in Spanje.”

“Een ander groot probleem is dat op dit ogenblik alles heel wat duurder geworden is en de gasprijzen geëxplodeerd zijn. Dat zorgde natuurlijk voor enorme meerkosten”

Niet structureel

Dick: “De uitdaging voor het komende jaar is dat we opnieuw op het niveau van Ichtegem moeten kunnen produceren. Dat kan want onze structuur en de kwaliteit is goed maar de omstandigheden zitten tegen. Wij zijn dus een gezond bedrijf maar die externe parameters zoals de grondstof- en gasprijzen wegen heel zwaar door.”

“We hebben nochtans gigantische plannen, niet in Torhout, op vlak van automatistaie, energie-reductie en gasprijsreductie.”

Engagement

Dick: “Ondertussen mag ik wel zeggen dat ik me op mijn gemak voel in Torhout. Ik engageer me voor KM Torhout en krijg heel wat vragen om verenigingen te steunen. Ik vind dat logisch dat je de gemeenschap ondersteunt.  Werkgelegenheid creëren is daar zeker ook een vorm van. En zo willen wij groeien met ons bedrijf in Torhout.”

Biscuits Dupon
Ringaertstraat 3
8820 Torhout
051 58 89 12
info@biscuitsdupon.be
www.biscuitsdupon.com