Bikefit: comfort, aerodynamica en efficiëntie

Jenka Watteny

06/04/2022
sport

Een perfect evenwicht tussen het lichaam en de fiets. Voor wielrenners is het heel belangrijk, om klachten te genezen of te voorkomen. Of voor wie sneller en efficiënter wil fietsen. 

Gerard Mees (23), tweelingbroer van Arne Mees, volgde de vijfjarige opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit in Gent waar hij afstudeerde als sport-kinesitherapeut. Naast zijn hoofdberoep als kinesitherapeut werkt hij in bijberoep als bikefitter.

Gerard doorliep zo goed als alle jeugdreeksen van KFC Lichtervelde en voetbalt nu bij VK Denys liefhebbersvoetbal. Zelf is hij ook een fervente fietser, samen met zijn fietskameraden doet hij wekelijks een tocht met de racefiets. 

Wat een bikefitter nu precies doet, dat legt hij ons graag uit:

Gerard: "Tijdens een medische bikefit streef ik naar het perfecte evenwicht tussen het lichaam en de fiets. Een goede bikefit vertrekt van het idee dat de fiets moet aangepast worden aan het lichaam van de renner en niet omgekeerd, rekening houdend met drie factoren: comfort, aerodynamica en efficiëntie. Een goed evenwicht is cruciaal voor de ideale fietspositie. Afhankelijk van de discipline zal dit evenwicht meer verschuiven en worden bepaalde factoren meer of minder belangrijk. Zo zal een tijdrijder meer aandacht besteden aan aerodynamica en efficiëntie terwijl een triatleet meer bijkomende aandacht besteedt aan comfort."

Voor wie? 

Gerard: "Bikefitten is er bijvoorbeeld voor wielrenners met klachten, zoals rugklachten, polsklachten, enzovoort. Voor wielrenners die klachten willen voorkomen, bijvoorbeeld bij een voorgeschiedenis van een hernia en voor wielrenners die sneller of efficiënter willen fietsen."

Hoe gaat het in zijn werk?

Gerard: "Een statische binnenbeenlengte meting gecombineerd met analyse van de fietspositie als basis van een bikefit is onvoldoende. Andere belangrijke factoren zoals flexibiliteit van de spieren, stijfheid van de gewrichten, spanning van het neurogeen systeem of controle/stabiliteit van het lichaam worden vaak over het hoofd gezien. Daarom voer ik een uitgebreide lichaamsscreening uit gecombineerd met een dynamische analyse van de fietspositie. Tijdens deze dynamische analyse maak ik gebruik van het lichaamszwaartepunt, hoekmetingen en videoanalyse om de lichaamspositie optimaal te analyseren. Een medische analyse duurt ongeveer drie uur. Dit omvat een interview, uitgebreide lichaamsscreening, opmeten en evaluatie van de huidige fietspositie en schoenplaatjes, aanpassen hiervan, opmeten nieuwe fietspositie, bespreking en verslag resultaten en een herevaluatie na ongeveer één maand."

Wat breng je mee?

Gerard: "racefiets of MTB, fietsschoenen, fietskledij (bij voorkeur reeds aantrekken) en eventueel een handdoek."


Een afspraak maken voor een medische bikefit kan via gerardmees@gmail.com of 0479 05 72 21. Lokatie: Gitsevoetweg 12, Lichtervelde. 

Facebook: Body-&Bikefitting Mees, Instagram: bikefittingmees. Momenteel loopt er nog een mooie actie.