Atelier Eohipus zet deuren open

Jenka Watteny

05/05/2022
Cultuur

Kunstenaar Ron Deblaere wordt 75 jaar op 10 mei. Een ideale gelegenheid om zijn atelier Eohipus open te zetten voor het publiek. Ron exposeert er zijn veelzijdige kunst, geflankeerd door Ridl, zijn levensgezel. 

(Foto Ron Deblaere)

Het oeuvre van Ron beslaat zowat alle disciplines van de beeldende kunst, het is artistiek vakmanschap van de bovenste plank. Zijn beeldhouwwerken vind je terug op heel wat plaatsen in West-Vlaanderen. 

Niet alleen de werken van Ron zijn er te bezichtigen. Zijn levensgezel Rita Devriendt, waar hij meer dan een halve eeuw mee deelt, kreeg ook de artistieke smaak te pakken. "Het moest er van komen," zegt Rita, "we leven al een leven lang tussen de kunst in ons huis. Op een simpel A4'tje maakte ik zo'n tien jaar geleden in het atelier van Ron een portret van een masker à la James Ensor. Ron zag mijn potentieel en sindsdien ben ik niet meer gestopt." De artiestennaam van Rita is 'Ridl'. 

Het grote voorbeeld van Ron is Rembrandt van Rijn: "Hij zocht zijn inspiratie niet in verre oorden. Hij had steeds een schetsboek op zak en tekende en schilderde een indrukwekkend oeuvre bij elkaar."

Atelier Eohipus, Processieweg 38 te Lichtervelde opent de deuren van 14 mei tot en met 29 mei: op vrijdag, zaterdag, zondag en op Hemelvaartsdag (26 mei) telkens van 14 tot 18 uur.