Asteman

Jenka Watteny

22/05/2024
Actua

Kinderboerderij De Ast lanceert met de start van het seizoen 2024 een nieuw, eigen hoevebier, ‘Asteman’. Een pittig blondje met een knipoog en eerbetoon naar de seizoenarbeiders van weleer en een link naar de locatie. 

(Foto: astemannen Frans Wyffels en Raphaël Cornillie samen met de uitbaters van de kinderboerderij Steve Van Bruwaene en Reinhilde Vanderper)


Reinhilde Vanderper:

“De uitbating van een kinderboerderij daagt ons uit om jaarlijks vernieuwend te zijn voor de kinderen en familie. Naast de speelelementen en de aanwezigheid van de vele dieren is ook het onthaal en de eigenheid van belang. Het bier werd gebrouwen in D’ Oude Maalderij in Izegem. Het is een blond, fris, met zijn 7 procent niet al te zwaar biertje geworden, ideaal om op een kinderboerderij te verkopen. Ik heb gevraagd om er cichorei in te verwerken, maar de smaak daarvan is te scherp voor een bier. Veel mensen kennen de geschiedenis van de asten niet meer, of weten niet dat hier vroeger een ast was. Het is dan ook een ode aan de astemannen."

Twee astemannen 

De twee astemannen Raphaël Cornillie (90) en Frans Wyffels (73) vinden het eerbetoon aan de asteman van weleer heel mooi. Beiden werkten vroeger in Frankrijk.

Raf:

“Na de tweede wereldoorlog zijn hele troepen van Vlaanderen naar daar getrokken om er te werken. Ikzelf heb 18 jaar in de assen in Kapellebroek gewerkt. Mijn vader Richard heeft op dezelfde plaats 34 jaar gewerkt"