Aanpassing snelheidsbeperkingen en zone 30

Jenka Watteny

12/10/2022
straat/wijk Actua

In Lichtervelde werden enkele nieuwe maatregelen genomen om de verkeers- en fietsveiligheid binnen de gemeente te optimaliseren. 

Er werd een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur ingevoerd die start in de Zwevezelestraat ter hoogte van de Kauwentijnestraat en loopt tot en met het kruispunt van de Koolskampstraat/Astridlaan. Vanaf de Astridlaan start de zone 30 binnen het centrum. Op datzelfde traject worden markeringen voorzien voor de fietsers met onder andere fietssuggestiestroken in de bocht aan ‘De Kroone’. In de driehoek Kortemarkstraat, Hazelstraat en Bollestraat is er eveneens zone 30, daar geldt dan ook de voorrangsregel van rechts. In de Bollestraat en Hazelstraat zijn een aantal definitieve wegversmallingen aangelegd.

Schepen van mobiliteit, Steven Bogaert: "De vraag vanuit de gemeente ten aanzien van de wegbeheerder AWV in de Zwevezelestraat en Koolskampstraat bestaat al langer. De recente aanpassingen zijn een eerste stap in de goede richting. Eénmaal de heraanleg van de Koolskampstraat uiteindelijk zal uitgevoerd zijn vanuit de wegbeheerder AWV, zijn we ervan overtuigd dat dit de verkeers- en fietsveiligheid zal ten goede komen o.a. via de voorziene asverschuivingen en vrijliggende fietspaden. Rondom de Bollestraat-Hazelstraat hebben we vanuit de gemeente, via de voorziene asverschuivingen en snelheidsaanpassingen, een antwoord geboden aan een vraag die al lang leeft bij de buurtbewoners om de verkeersveiligheid te kunnen verbeteren. Ook de aangepaste en duidelijke signalisatie rondom het verbod van vrachtvervoer moet een halt roepen aan het vrachtvervoer die daar plaatselijk niet aanwezig moet zijn."