50 jaar Liberale Partij: vrijheid en vooruitgang

Jenka Watteny

22/03/2022
Politiek

De gemeenteraadsverkiezing van 1970 zorgde voor beroering in Lichtervelde. Het was het begin van een nieuwe partij, een liberale partij onder de naam PVV. 

Open VLD Lichtervelde, met als voorzitter Noel Vlaemynck en Ere-Voorzitter en Ere-provincieraadslid Walter Boret, die graag wat meer uitlegt geven over het ontstaan van de partij en het verdere verloop. 

1970: lid van de partij trekt naar de oppositie

"De politieke partij De Burgersgilde won de verkiezingen. Echter, één persoon van de partij besloot naar de oppositie te trekken, met alle gevolgen van dien. De landelijke gemeente Lichtervelde stond in rep en roer. Er ontplofte figuurlijk een bom, met het ontstaan van meerdere verschillende verenigingen tot gevolg. Zo werd eveneens een vergadering belegd in café De Padde in de Zwevezelestraat bij Emiel Volckaert. Onder impuls van Henri Denys, arrondissement-voorzitter, Gerard Lauwers en Leon Coussée werd uitgekeken om een liberale partij op te richten: de PVV."

1977: provincieraadsverkiezingen

"In 1977 nam de partij met als kandidaat-lijsttrekker Walter Boret voor de eerste maal deel aan de provincieraadsverkiezingen. Walter behaalde een mooi resultaat en bleef bij iedere verkiezing verkozen tot eind 2006. Op die dag zei hij de politiek vaarwel maar bleef nog steeds actief in het dagelijks bestuur van de partij. Door de jaren heen hebben verschillende personen zich kandidaat gesteld en hebben de blauwe kleur verdedigd voor Kamer en Senaat, Vlaamse Raad en de provincieraadsverkiezingen. In 2006 werd voor de gemeenteraadsverkiezingen opgekomen met een eigen liberale partij onder de naam Vld met als lijsttrekker Rik Carpentier."

50 jaar liberale partij

"Door deze 50 jaar is Lichtervelde een bekende naam geworden in de regio dankzij Walter Boret en Louis Bril. Denk maar aan de zomerfeesten die voor het eerst georganiseerd werden in 1985 in de loodsen van Walters bedrijf en waar heel wat politieke mandatarissen te gast zijn geweest. Gedurende 50 jaar hebben we ons steeds ingezet voor de bevolking. Zoals in 1975 waar Lichtervelde, zoals verschillende andere gemeenten, moest fusioneren. Wat door tussenkomst van Walter Boret, Louis Bril, de toenmalige burgemeester Georges Decuypere en Georges Vanderper kon voorkomen worden en Lichtervelde autonoom bleef. Wat op de dag van vandaag nog steeds zo is, waardoor Lichtervelde Leeft! Of de huidige kadobon van de gemeente die een enorm succes is, deze werd indertijd op de agenda geplaatst door Open Vld Lichtervelde, hetgeen door de meerderheid werd aanvaard maar pas later werd uitgebracht."

Jubileumfeest

Noel Vlaemynck: "In 2022 is het echter voor iedere partij moeilijk geworden om bestuursleden of kandidaten te vinden die zich willen inzetten. Niettemin zijn we als bestuur heel gelukkig dat we na de corona-pandemie ons jubileumfeest kunnen vieren met allen die onze partij genegen zijn."

Het jubileumfeest gaat door in feestzaal De Oude Melkerij in Gits-Hooglede op 1 mei 2022. Het bestuur heet iedereen welkom. Verdere inlichtingen bij de bestuursleden of bij de voorzitter noel.vlaemynck@telenet.be, 0473 59 57 46.